Filip Gade skriver fra Norge:

Lidt nyheder her fra fjeldet i Norge:

Det sidste års tid har jeg jo arbejdet i fuldtidsembede som Kantor (kirkeorganist) her på Geilo. Dette års intense arbejde har resulteret i meget nyt flot repertoire sammen med Gia både for kirkeorgel, men også for trekkspill, sang og violin. Noget af dette repertoire viser vi bl.a., når at vi kommer til DK og spiller koncerter nu: Onsdag d. 23. sep. i Nærum Kirke kl. 20 og søndag d. 27. sep. kl. 19 i Hinge Kirke v/ 8620 Kjellerup.
Som allerede skrevet vælger vi dog vældig snart at vende tilbage til Skeikampen , først og fremmest p.g.a. Niklas fortsatte skoleuddannelse; men vi glæder os også til at vende tilbage til Skei Fjellkirke, og den store «Danske menighed» vi havde bygget op der. Dette har vi savnet meget. Vi håber således også i den kommende skisæson at fortsætte med vores tirsdagsaftensarrangementer i fjellkirken; men fremover vil vi nok, p.g.a. at Gustav Schmidt ikke længere er præst der, lave dem mere som kveldskoncerter i stedet for som tidligere som musikgudstjeneste.
Der har dog også været andre for os uløselige praktiske forhold her på Geilo, samtidig med at arbejdstrykket her op til jul og også siden har været enorm:. Først i begyndelsen af februar og igen i midten af marts, begyndte det at flade en lille smule ud med begravelser, så at jeg ikke ikke nødvendigvis længere har 3 begravelser hver uke! (Utover vinterbryllupper, som er meget populære her, samt julehøjtid og adventskoncerter); så der har altså ikke været meget fri!
Samtidig har førjulstiden været helt ekstrem travl: Jeg begyndte i embedet 15. oktober. Inden da havde der ikke været en begravelse i Hol Kommune i 3 måneder, så jeg røg jo fra begyndelsen ind i et rush af begravelser. Efter tre ugers ansættelse, hvor jeg ellers skulle have haft min første frihelg, tog jeg over en kulturhelg med salmedigteren (og kunstmaleren) Svein Ellingsen. Det var et større arbejde med både foredrag, salmetime lørdag kveld i Geilo Kirke og højmesse om søndagen, så jeg måtte vel spille omkring 25 salmer (heraf de fleste ukendte) indenfor 24 timer. Højdepunktet for mig var helt klart søndagens gudstjeneste, hvor at vi havde nogen af Ellingsens flotteste salmer på programmet. Så der fik den hele armen og alt hvad den kunne trække f.eks. I sidste salme «Ryd vej for Herrens komme». Orgelet i Geilo Kirke er en lidt gammel maskine med et velfungerende elektronisk spillebord kombineret med rigtige orgelpiber, og da der er 32 registre kan det altså godt flytte noget luft, så ind imellem må man passe lidt på hørelsen. Men når jeg anvender ørepropper på de største steder, er det jo ikke mig, det går ud over! Nå, men folk var vældig imponerede og bagefter var der kirkekaffe og takketale til de direkte involverede, hvor at taleren spurgte præst Arne Jensen om ikke pensionsalderen for kantorer her i området først er 110 år! Så de må vel have være glade, for det man gjorde. Og jeg fik da heldigvis et par fridage som kompensation efterpå.

Generelt må man vel sige, at vi fik en fantastisk modtagelse og en bogstavelig talt flyvende start her på Geilo: Vi mødte så megen imødekommenhed og fået så mange lovord, takk og så mange glædestårer, at det næsten ikke er til at forstå. Dette har lignet på de bedste koncertperioder i Danmark, de bedste oplevelser i Hinge Kirke samt de bedste gudstjenester sammen sognepræst Gustav Schmidt i Skei Fjellkirke.
Således startede vi også her med Ski- og musikkgudstjenester på tirsdag aftener kl. 21.00 med Gia som fast kirkesanger og violinsolist her i Geilo Kirke (altså fra uge 6 og til og med Påske) tilsvarende det, som vi har haft så stor succes med sammen med sognepræst Gustav Schmidt de sidste tre år i Skei Fjellkirke, hvor at vi havde næsten hundrede i kirke hver tirsdag aften. Fremmødet de første par gange her på Geilo var ikke noget at råbe hurra for med bare 10-15 stykker i kirken; men tredje gang kom der næsten 40, og så har det ligget der imellem siden. Til disse gudstjenester anvender vi fast folkemusikliturgi her fra Hallingdal, hvilket er både vældig populært og vældig festligt.

Når jeg har haft så forfærdelig travlt, hænger det også sammen med at jeg har måttet forholde mig til 4 nye kor, hvoraf flere heldigvis er dygtige; men der har således været vældig meget nyt akkkompagnement og standardrepertoire at forholde sig til. Bl.a. Måtte jeg lære Eyvind Alnæs` flotte «Julemotett» med ganske kort varsel kombineret med alt det andet.
Da så Lucia- og de sidste adventskoncerter var overstået, og jeg skulle have haft min sidste fridag før jul, meldte Sissel Kjyrkebøe sin ankomst. Hun ville synge på 2. gudstjeneste på julekvelden (Vi havde fire i rap over 3 timer!). Heldigvis ønskede hun at prøve, så det var fint, hun er jo en professionel artist. Problemet var bare, at vi havde en orkan i fjellet mandagen før juleaften, så damen sneede inde i en hytte oppe i fjellet ude ved noget som hedder Haugastøl. Så først efter et døgns venten kom hun endelig ned: Hun er en sød og dygtig kunstner, som ved hvad hun vil, så med under 24 timers varsel fik Gia og jeg sat et arrangement sammen, så at vi kunne akkompagnere hende på julekvelden. Hun ville synge «Mit Hjerte Altid Vanker» (med den flotte folketone man anvender her i Norge fra Västergötland), så vi anvendte dels Eyvind Alnæs fine sats fra den norske koralboken i de 2 første vers. Derefter anvendte vi som modulation dele af Leif Solbergs sjette variasjon over denne salme (Det er noget af det vakreste jeg kender til, som er komponeret for kirkeorgel) og endelig Leif Solbergs koralsats i f-mol i siste verset, hvor at Gia så lagde ovenliggende II-stemme på i violinen. Da blev verdensstjernen helt blød i knæene. Vi håber, at det gik godt på selve julegudstjenesten (Det tror jeg, at det gjorde!), men gudstjenesterne lå så tæt, og der var så meget adrenalin og så mange mennesker, at man slet ikke kunne nå at lande ind imellem. Gia var så solist på de tre andre julegudstjenester, så det blev altså vældig højt niveau. (Seancen fik en stor omtale i avisen her fra Hallingdalen d. 3. jan.). Ligeledes var Gia i øvrigt solist i år på nytårsgudstjenesten med bl.a. Wienermusik; det var jo en lidt anden stil, end de er vant til her i området og blev vældig stiligt.

De kirkelige udfordringer her på Geilo så jo vældig spændende ud og samarbejdet med spesielt Sokneprest Arne Jensen (som har været her i mange år og var den som opfordrede mig til at søge stillingen) har fungeret fantastisk.
Men netop fordi at den lille postkortkirke på Geilo simpelthen mangler plads til de store højtidsdage, bygger man altså en ny kulturkirke på Geilo til 16 millioner kr., som skal stå færdig i 2010. Det kunne naturligvis være utroligt spændende at være med i opbygningsfasen omkring dette projekt, og at kunne overføre de erfaringer, som vi har omkring opbygning af kirkegang inklusive turisterne fra Skei Fjellkirke, til denne nye kulturkirke.
Det var jo uanset en veldig svær og tung beslutning for os, og det var med blødende hjerte, at vi søkte bort fra Skei Fjellkirke, og fra det fine vi havde bygget op der. Men det var altså uholdbart, at jo mere succes vi havde i Skei Fjellkirke, jo mere blev vores gode samarbejdspartner, soknepresten Gustav Schmidt, forsøgt chikaneret ud af kirkestaben i Gausdal. Og til sidst stoppet han altså, hvilket også fik os til også at prøve nye græsgange.
Vores søn, Niklas er vældig dygtig til at tegne, det har jo altid været hans store interes-se, og han har allerede givet udtryk for, at han har et ønske om at uddanne sig profes-sionelt ad den vej. Han har lagt nogen af hans tegninger ud på nettet (og han er allere-de begyndt at få bestillinger!), hvor at de kan ses på www.yuggothian.deviantart.com.
Niklas store interesse er således at tegne, og han ønsker på videregående skole at studere på studiespecialisering med formgivningsfag. Denne linje findes desværre ikke her på Geilo (Det nærmeste er Hønefoss!), men den findes på Vargstad videregående skole i Lillehammer, hvilket jo er indefor rækkevidde af vores hus i Gausdal og dette er den altovervejende grund til, at vi vender tilbage til Gausdal og Skeikampen.
Hol kirke v/ Hagafoss har dog været en prægtig «Katedral» med plads til over 500 mennesker, en fabelagtig akustik og et vidunderligt Eystein Gangfløt orgel med en brilliant klang. Vi har ovenikøbet fået lov at stille vores højkvalitets forstærkeranlæg fra vores mange artistår op på det store galleri, så nu har jeg fået en «monsterfiolin» og en sangsolist og professionel kirkesanger i Gia med, som kan matche dette orgels store klang. Vi har anvendt det ved flere anledninger, og denne løsning giver altså en guddommelig klang, og det kan kun lade sig gøre, fordi galleriet er så stort, og kirken er så stor, som den er. Det er dejligt for os, at vi nu igen har haft glæde af dette fine anlæg og så ovenikøbet i en kirkelig sammenhæng: Vi har ikke brugt det professionelt i 6 år, og det har jo bare stået neddroslet i vores hus på Skeislia.

Heldigvis kommer vi også til Danmark i år et par uger rundt den norske høstferie (Uge 40): Først har vi en koncert på Sjælland onsdag d. 23. sep. kl. 20 i Nærum Kirke, og derefter vil vi være i Jylland fra ca. d. 26. sep. Til d. 5. okt.. Her vil vi have en koncert i min gamle kirke i Hinge (v/ Kjellerup) søndag d. 27. sep.kl. 19. Endelig bliver der en ceremoni med en bekræftelse af Niklas` danske dåb i forbindelse med høstguds-tjenesten i Hinge Kirke søn d. 4. okt. kl. 10.15. Det er en glæde for os, at vi i år får mulighed for at møde vores venner både på Sjælland og i Jylland.
Vores datter, Sascha trives nu godt i Bergen, efter at hun har været en svær tid igennem. Hun nu fået en fin lejlighed sammen med hendes kæreste, Andreas, og trives godt med det og hendes arbejde indefor hotelbranchen.
Vi skal dog ikke lægge skjul på, at vi ofte savner de hyggelige danskere, den danske kirketradition og det danske i det hele taget, specielt når at vi bare har mulighed for at være der nogen få uger om året; men så må vi jo være glade for den «danske menighed», som at vi har bygget op i Skei Fjellkirke.


© Organisternes Nyhedsbrev/ v.Thomas Waagner. Kontakt: Tlf. 87 740001 / 3082 0113 Email: thomas@organist-nyt.dk 
Sitemap