Mon ikke vi alle har oplevet at kassere eller vende ryggen til noget som utidssvarende og forældet, ikke mindst tilskyndet af tidens trend med ønske om kontinuerlig udvikling og vækst, og så med et opdaget at gammel kendt og næsten glemt viden atter bliver aktuel og nyttig. Os der virker i kirken burde det ikke dog ikke være fremmed, al den stund vor kilde jo bygger på årtusinders overlevering.

 

I sommers deltog jeg i en arbejdsuge om gregoriansk sang, holdt af Liturgischer Singkreis Jena på Kloster Drübeck i nærheden af Werningerode (Harzen). Formen, strukturen og tonerne erindrede jeg fra min skoletid i Københavns Drengekor, men nu hvor jeg ikke længere er teenager og derfor ikke længere er i opposition til alt gammelt, var det med stor genkendelsesglæde, at jeg oplevede flere værdilag i den hengemte sangtradition, gammelt guld der ikke ruster.

 

Arbejdsseminaret, som tidligere blev holdt på Augustinerklosteret i Erfurt , holdtes nu for 10. gang i Drübeck på økumenisk grundlag, i meget smukke og nænsomt restaurerede omgivelser. Tidsplanen var rigtig godt disponeret og tilrettelagt. De fleste deltagere kom naturligvis fra Tyskland, men der kom også deltagere fra Holland, Schweiz, Finland og undertegnede fra Danmark. Ud over de 4 faste tidebønner Laudes, Sext, Vesper og Complet havde vi hver dag sang og vejrtrækningsøvelser, studiekreds og foredrag ligesom vi holdt en gregoriansk messe om søndagen.

 

Efter min hjemkomst har jeg forsøgt at øse ud af mine mange oplevelser for at dele dem med andre. Vi har i sandhed forladt mange rige kilder som vi med rigt udbytte kunne øse af i vor tid, hvor vi knap tør omtale noget som helligt og helst omtaler religiøse emner med en tydelig distance. Jeg håber nu at kunne komme i kontakt med andre muligt interesserede for om muligt at danne en gruppe der kunne gennemføre en seriøs levendegørelse af den gamle tradition med ægte tilgang som ved en gudstjeneste.

 

Som begyndelse ville en adresseliste på interesserede og en mulighed for dialog via hjemmeside være en begyndelse, men med det rette grundlag kunne der forhåbentligt hurtigt opstå behov for at arrangere et par mødedage et sted hvor de rigtige rammer herfor nu kunne findes. Et realistisk mål kunne være en aftenvesper som i år 710 holdt i Ribe der bliver 1300 år i 2010.  Vi har jo en stor skat i Det Danske Antifonale som er brugbart og tilgængeligt.

 

Jeg hører meget gerne fra interesserede – syng lovsang, syng dig fri - i en kilde så rig!

 


Hans Schwenker

Kirkesanger i Gudum (Lemvig)

 

Tangevej 80, 6760  Ribe

 

( 97 85 45 96     Mobil: 40 96 46 96